poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Coś ochłodzenie w upalne dni

Kawa mrożona



Klasyczny przepis:

składniki:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 60 ml wody100 ml mleka
3 kostki lodu
1 płaska łyżka lodów waniliowych
bita śmietana do dekoracji


Sprzęt: shaker
Kawę rozpuszczalną, wodę, mleko, cukier trzcinowy oraz kostki lodu dodaj do shakera i energicznie mieszaj przez ok. 20 sekund. Do wysokiej szklanki włóż gałkę lodów waniliowych i przelej gotową kawę. Całość udekoruj bitą śmietaną. 


Więcej na stronie www.mrożonakawa.pl .Znajdziecie tam przeróżne, niecodzienne pomysły na kawę. Dla mnie najciekawsze ,,kawanabanana”, ,,kawowy toast”, ,,kokos czasem z ananasem” i ,,piraci na Karaibach”(wersja z alkoholem).





Smoothie- czyli koktajle owocowe

Sporządza się go ze zmiksowanych owoców z dodatkiem kruszonego lodu oraz jogurtu lub mleka. Nie tylko są pyszne ale także stanowią zdrowy deser bogaty w witaminy.  Można skomponować także Miksy z rozmaitymi dodatkami jak bakalie a nawet zioła.

Watermelon Smoothie Pineapple
·         1 szklanka pokrojonych kostek arbuza
·         0,5 szklanki ananasa
·         1 łodyga selera
·         1 banan
·         gałązką mięty
·         1 szklanka wody
·         Całość zmiksować





Ice Tea


Cytryna / pomarańcza lub kilka malin
2 torebki herbaty cytrynowej
2 łyżki brązowego cukru (lub miód)
listki mięty
woda mineralna lub źródlana do przygotowania kostek lodu

Dzień wcześniej przygotuj owocowe kostki lodu: do pojemnika na kostki lodu do każdej przegródki włóż pokrojone kawałki cytryny lub pomarańczy (możesz zastąpić innymi owocami, wedle uznania) , zalej je do połowy wodą i wstaw do zamrażalnika, aż woda zamarznie. Następnie uzupełnij poziom wody do pełna i ponownie wstaw do zamrażalnika. Zaparz herbatę, zalewając torebki 1 i 1/2 litra wrzątku. Ostudź, wyjmij torebki, dosłódź do smaku cukrem (lub miodem). Przed podaniem do szklanek wrzuć po 2-3 kostki lodu, kilka listków mięty i dolej herbatę.





Lemoniada

5 cytryn
1/4 szklanki cukru
1 litr wody (może być gazowana)
kostki lodu
1-2 gałązki mięty

Cztery cytryny umyj, sparz i odetnij końcówki. Pokrój owoce na grube kawałki, włóż do blendera, zasyp 1/3 cukru i wlej tyle zimnej wody, aby przykryła owoce. Zmiksuj, przecedź i odciśnij pulpę. Wodę połącz z przecedzonym sokiem, dodaj lód, resztę cukru. Wlej do dzbanka, na wierzch wrzuć kilka plastrów cytryny i listki mięty. Wstaw do lodówki.





Mojito
Składniki (dla 1 osoby):
·         40 ml białego rumu
·         30 ml soku z limonki (ok. 1/2 limonki)
·         plasterki z 1/2 limonki
·         3 duże liście mięty
·         2 łyżeczki białego cukru lub 2 łyżki brązowego cukru
·         woda sodowa
Do dekoracji:
·         gałązka mięty
·         plasterek limonki
Akcesoria:
·         szczypce do lodu
·         mieszadełko
·         wyciskarka do cytrusów
·         rozgniatacz (muddler) lub tłuczek od moździerza

Wykonanie:
Krok 1. Liście mięty ugniatamy z cukrem i sokiem z limonki. Zgodnie z oryginalną recepturą mięta powinna być ugnieciona delikatnie, ale można też ugnieść ją dokładniej. Cukier powinien rozpuścić się w soku.
Krok 2. Na dno szklanki typu collins wrzucamy kilka kostek lodu i zalewamy białym rumem.
Krok 3. Dolewamy sok z cukrem i miętą.
Krok 4. Dopełniamy szklankę wodą sodową i dodajemy plasterki limonki.
Krok 5. Dekorujemy szklankę plasterkiem limonki, a do środka do drinka wkładamy gałązkę mięty.






Sorbet malinowy

150 g malin
1 łyżka cukru
lód kruszony
woda gazowana
listki mięty do dekoracji
2 kulki sorbetu z malin
1 kulka sorbetu z cytryn

Przygotuj mus malinowy: zmiksuj maliny z łyżką cukru oraz 1-2 łyżkami wody. Następnie dodaj lód, odrobinę
wody gazowanej, sorbet z malin i ponownie zmiksuj. Przełóż do wysokiej szklanki. Na wierzchu ułóż sorbet z
cytryn. Udekoruj miętą i podawaj.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz