Kawa mrożona
Klasyczny przepis:
składniki:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 60 ml wody100 ml mleka3 kostki lodu
1 płaska łyżka lodów waniliowych
bita śmietana do dekoracji
Sprzęt: shaker
Kawę rozpuszczalną, wodę, mleko, cukier trzcinowy oraz kostki
lodu dodaj do shakera i energicznie mieszaj przez ok. 20 sekund. Do wysokiej
szklanki włóż gałkę lodów waniliowych i przelej gotową kawę. Całość udekoruj
bitą śmietaną.
Więcej na stronie www.mrożonakawa.pl .Znajdziecie tam
przeróżne, niecodzienne pomysły na kawę. Dla mnie najciekawsze ,,kawanabanana”,
,,kawowy toast”, ,,kokos czasem z ananasem” i ,,piraci na Karaibach”(wersja z
alkoholem).
Smoothie- czyli koktajle owocowe
Sporządza się go ze zmiksowanych owoców z dodatkiem
kruszonego lodu oraz jogurtu lub mleka. Nie tylko są pyszne ale także stanowią
zdrowy deser bogaty w witaminy. Można
skomponować także Miksy z rozmaitymi dodatkami jak bakalie a nawet zioła.
Watermelon Smoothie Pineapple
·
1 szklanka pokrojonych kostek arbuza
·
0,5 szklanki ananasa
·
1 łodyga selera
·
1 banan
·
gałązką mięty
·
1 szklanka wody
·
Całość zmiksować
Ice Tea
Cytryna / pomarańcza lub
kilka malin
2 torebki herbaty cytrynowej
2 łyżki brązowego cukru (lub miód)
listki mięty
woda mineralna lub źródlana do przygotowania kostek lodu
Dzień wcześniej przygotuj owocowe kostki lodu: do pojemnika na kostki lodu do każdej przegródki włóż pokrojone kawałki cytryny lub pomarańczy (możesz zastąpić innymi owocami, wedle uznania) , zalej je do połowy wodą i wstaw do zamrażalnika, aż woda zamarznie. Następnie uzupełnij poziom wody do pełna i ponownie wstaw do zamrażalnika. Zaparz herbatę, zalewając torebki 1 i 1/2 litra wrzątku. Ostudź, wyjmij torebki, dosłódź do smaku cukrem (lub miodem). Przed podaniem do szklanek wrzuć po 2-3 kostki lodu, kilka listków mięty i dolej herbatę.
2 torebki herbaty cytrynowej
2 łyżki brązowego cukru (lub miód)
listki mięty
woda mineralna lub źródlana do przygotowania kostek lodu
Dzień wcześniej przygotuj owocowe kostki lodu: do pojemnika na kostki lodu do każdej przegródki włóż pokrojone kawałki cytryny lub pomarańczy (możesz zastąpić innymi owocami, wedle uznania) , zalej je do połowy wodą i wstaw do zamrażalnika, aż woda zamarznie. Następnie uzupełnij poziom wody do pełna i ponownie wstaw do zamrażalnika. Zaparz herbatę, zalewając torebki 1 i 1/2 litra wrzątku. Ostudź, wyjmij torebki, dosłódź do smaku cukrem (lub miodem). Przed podaniem do szklanek wrzuć po 2-3 kostki lodu, kilka listków mięty i dolej herbatę.
Lemoniada
5 cytryn
1/4 szklanki cukru
1 litr wody (może być gazowana)
kostki lodu
1-2 gałązki mięty
Cztery cytryny umyj, sparz i odetnij końcówki. Pokrój owoce na grube kawałki, włóż do blendera, zasyp 1/3 cukru i wlej tyle zimnej wody, aby przykryła owoce. Zmiksuj, przecedź i odciśnij pulpę. Wodę połącz z przecedzonym sokiem, dodaj lód, resztę cukru. Wlej do dzbanka, na wierzch wrzuć kilka plastrów cytryny i listki mięty. Wstaw do lodówki.
1/4 szklanki cukru
1 litr wody (może być gazowana)
kostki lodu
1-2 gałązki mięty
Cztery cytryny umyj, sparz i odetnij końcówki. Pokrój owoce na grube kawałki, włóż do blendera, zasyp 1/3 cukru i wlej tyle zimnej wody, aby przykryła owoce. Zmiksuj, przecedź i odciśnij pulpę. Wodę połącz z przecedzonym sokiem, dodaj lód, resztę cukru. Wlej do dzbanka, na wierzch wrzuć kilka plastrów cytryny i listki mięty. Wstaw do lodówki.
Mojito
Składniki (dla 1 osoby):
·
40 ml białego rumu
·
30 ml soku z limonki (ok. 1/2 limonki)
·
plasterki z 1/2 limonki
·
3 duże liście mięty
·
2 łyżeczki białego cukru lub 2 łyżki brązowego cukru
·
woda sodowa
Do dekoracji:
·
gałązka mięty
·
plasterek limonki
Akcesoria:
·
szczypce do lodu
·
mieszadełko
·
wyciskarka do cytrusów
·
rozgniatacz (muddler) lub tłuczek od moździerza
Wykonanie:
Krok 1. Liście mięty ugniatamy
z cukrem i sokiem z limonki. Zgodnie z oryginalną recepturą mięta powinna być
ugnieciona delikatnie, ale można też ugnieść ją dokładniej. Cukier powinien
rozpuścić się w soku.
Krok 2. Na dno szklanki typu collins wrzucamy kilka kostek lodu i zalewamy białym
rumem.
Krok 3. Dolewamy sok z cukrem
i miętą.
Krok 4. Dopełniamy szklankę wodą sodową i dodajemy plasterki limonki.
Krok 5. Dekorujemy szklankę plasterkiem limonki, a do środka do drinka wkładamy
gałązkę mięty.
Sorbet malinowy
150 g malin
1 łyżka cukru
lód kruszony
woda gazowana
listki mięty do dekoracji
2 kulki sorbetu z malin
1 kulka sorbetu z cytryn
Przygotuj mus malinowy: zmiksuj maliny z łyżką
cukru oraz 1-2 łyżkami wody. Następnie dodaj lód, odrobinę
wody gazowanej,
sorbet z malin i ponownie zmiksuj. Przełóż do wysokiej szklanki. Na wierzchu
ułóż sorbet z
cytryn. Udekoruj miętą i podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz